Gratis parkeren in centrum Den Helder feit

Gratis parkeren in centrum Den Helder feit

DEN HELDER – Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de gemeenteraad heeft maandagavond besloten om gratis parkeren in de binnenstad mogelijk te maken. Raad keurt proefperiode van twee jaar goed
Het gaat om een proef die loopt van 1 december dit jaar tot het derde kwartaal van 2018, een kleine twee jaar dus. In de Parkeervisie die gisteravond door de gemeenteraad vastgesteld moest worden, ging het college nog uit van deels betaald parkeren.

De collegepartijen Stadspartij, VVD, CDA, D66 en PvdA hebben daar met een amendement een stokje voor gestoken. De gemeenteraad heeft het amendement in meerderheid aangenomen. Alleen GroenLinks is tegen gratis parkeren.

Ruim voor het eind van de proefperiode moet duidelijk zijn wat het effect van gratis parkeren is geweest op het aantal bezoekers en de bestedingen in het stadscentrum. Bewoners die binnen het gebied van de blauwe zones wonen krijgen mogelijk een vignet waarmee ze gratis kunnen parkeren.

Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur is voor gratis parkeren, maar heeft kritiek op de onderbouwing van het amendement. ,,Dit is een bestuurlijk onding. Het college maakt een parkeervisie waar binnen de coalitie de handen niet voor op elkaar worden gekregen. Dat wordt met dit amendement rechtgetrokken. Er is geen dekking voor deze proef. Dit is het summum van niet zorgvuldig met geld omgaan.’’

Maar volgens fractievoorzitter Kees Visser van de VVD vragen de problemen van de binnenstadwinkeliers om rigoureuze maatregelen. Hans Verhoef van D66 zegt dat zijn fractie een behoorlijke stap zet met dit amendement. Ook hij wijst er op dat de problemen van de binnenstadwinkeliers een oplossing behoeven.

De binnenstadwinkeliers waren in groten getale naar de vergadering getogen. Winkeliersvoorman Mark de Graaf: ,,We zijn blij met dit besluit. Een proefperiode van twee jaar is op dit moment het maximaal haalbare. Wij gaan de komende tijd onderzoeken wat het effect is.’’

Bronvermelding NHD: Door Delano Weltevreden – 7-11-2016, 22:43 (Update 7-11-2016, 22:43)

DutchEnglishGerman
%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar